Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Puree ziemniaczane na sposób francuski

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Ugotować obrane ziemniaki, odcedzić dokładnie, odparować i przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Dodać gorącego mleka, masła i rozdrobniony czosnek.

Garnek z masą ziemniaczaną wstawić w większy garnek z wrzącą wodą i cały czas podgrzewając dodawać starty gruyer, energicznie ucierając masę. Kiedy stanie się lśniąca i zmieni konsystencję na lekko ciągnącą - potrawa jest gotowa i należy ją od razu podawać .

Poznaj ser użyty w przepisie:

Gruyere
To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Naturalna, czerwonobrązowa skórka jest twarda, sucha i pokryta jest całym mnóstwem maleńkich otworów. Ten ser żółty jest ciemniejszy niż Emmentaler, ale jego ...

Najnowsze komentarze