Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pulpety z sosie serowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na pulpety:
  • 50 dag mielonej wieprzowiny,
  • czerstwa  kajzerka,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanej drobno zielonej pietruszki,
  • łyżeczka suszonego lub łyżka świeżego, posiekanego oregano,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • sól, pieprz,
  • do panierowania 2 łyżki tartej bułki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na pulpety:
  • 50 dag mielonej wieprzowiny,
  • czerstwa  kajzerka,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki posiekanej drobno zielonej pietruszki,
  • łyżeczka suszonego lub łyżka świeżego, posiekanego oregano,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • sól, pieprz,
  • do panierowania 2 łyżki tartej bułki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Na sos:

Sposób przygotowania:

Pokruszoną kajzerkę  zalać  mlekiem,  odcisnąć, rozgnieść widelcem. Wymieszać mięso z kajzerką, jajkiem, dodać posiekaną zielona pietruszkę, oregano, sól i  pieprz oraz granulowany czosnek. Dokładnie wyrobić mięso. Z wyrobionego mięsa formować niewielkie kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w tartej bułce, usmażyć  na rozgrzanym oleju.

W rondlu  rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy spieni siei zbieleje dodać śmietanę i gotować 3 - 4 minuty, po czym dodać sery i dalej gotować, aż sos będzie miał gładka konsystencję, wtedy doprawić  solą i pieprzem i włożyć do niego pulpety. Wszystko razem podgrzać.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: