Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pulpety ryżowe z sosem i serem

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 500ml mleka
  • 500ml bulionu
  • 100g ryżu
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • 3 łyzki masła
  • 150g żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 150ml bulionu
  • 100g pieczarek
  • 50ml śmietany
  • po łyżce masła i mąki
  • pieprz i sól

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 500ml mleka
  • 500ml bulionu
  • 100g ryżu
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • 3 łyzki masła
  • 150g żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 150ml bulionu
  • 100g pieczarek
  • 50ml śmietany
  • po łyżce masła i mąki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Ryż zalać 250 ml wrzącego mleka, ugotować na sypko i ostudzić. Bułkę namoczyć w pozostałym mleku i odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z żółtkami, dodać bułkę oraz ryż i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą, po czym uformować pulpety i gotować w bulionie ok. 15 minut a pod koniec gotowania dodać z tarkowany ser.

Sos pieczarkowy:
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Następnie oprószyć mąką, zalać bulionem, śmietaną, dodać przyprawy, wymieszać i zagotować. Na talerz wyłożyć pulpety z serem i polać sosem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: