Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN


Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. 1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki, posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą. Doprawić przyprawą do zup. Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok. 1/2 szklanki lub trochę więcej. Zagotować i odstawić. Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę.

Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego. Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut. Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały proponuję dużą łyżką. Polać sosem i posypać zieleniną. Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby. Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: