Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • pół kg szpinaku,
  • pół kg świeżych filetów z pstrąga,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • półtorej szklanki mleka i półtorej szklanki wywaru z ryby lub rosołu warzywnego z kostki

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • pół kg szpinaku,
  • pół kg świeżych filetów z pstrąga,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • półtorej szklanki mleka i półtorej szklanki wywaru z ryby lub rosołu warzywnego z kostki

Na sos:

Sposób przygotowania:

Szpinak zblanszować (czyli obgotować 2 minuty we wrzątku) i wycisnąć w gazie , ściereczce lub po prostu w durszlaku. Włożyć ugotowane liście szpinaku do garnka, dodać masło, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Dusić na małym ogniu, aż płyn odparuje. Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać mlekiem i rybnym wywarem lub rosołem warzywnym, przykryć lekko nasmarowaną masłem folią aluminiową i piec kwadrans w temperaturze 200 st. C, po czym rybę wyjąć z naczynia i odłożyć.

Sos spod ryby przecedzić i odstawić. Naczynie żaroodporne wytrzeć papierowym ręcznikiem, nasmarować masłem i ułożyć w nim szpinak. Na wierzchu położyć rybę i po przykryciu wstawić do ciepłego (150 st C) piekarnika, aby potrawa dobrze się zagrzała. W tym czasie przyrządzić zasmażkę z mąki i masła. Rozprowadzić ją sosem spod ryby i gotować pięć minut. Wsypać połowę startego cheddara i mieszać, aż ser się rozpuści. Sosem polać rybę na szpinaku, posypać z wierzchu resztą startego sera i ozdobić cienkimi plasterkami pokrojonego zamrożonego masła. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać, aż ser się stanie rumiany.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: