Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pory w sosie beszamelowym z serem

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 4 duże pory,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • półtorej szklanki mleka,
  • pół szklanki śmietanki 12-proc.,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier do smaku,
  • 3 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 duże pory,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • półtorej szklanki mleka,
  • pół szklanki śmietanki 12-proc.,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier do smaku,
  • 3 łyżki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Pory przekroić wzdłuż na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek spomiędzy listków. Pokroić pory w centymetrowe paski. Ugotować pory do miękkości w osolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć do momentu, kiedy spieni się i zbieleje. Wtedy wlewać cienkim strumieniem, energicznie mieszając, najpierw mleko, a następnie śmietankę. Gotować, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Doprawić sos do smaku sokiem cytrynowym, cukrem i solą.Do sosu włożyć ugotowane i odsączone pory, posypać potrawę z wierzchu startym serem. Od razu podawać.

Najnowsze komentarze