Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Zagotować wodę, wsypać kaszę powoli, mieszając ,nie dopuszczając do powstania grudek. Gotować 40 minut, jak najczęściej mieszając, dokładnie, do dna, aż kasza bardzo zgęstnieje. Na koniec doprawić polentę  solą i pieprzem oraz  rozmarynem.
2.Posmarować oliwą dużą blaszkę do pieczenia, rozłożyć  równą, 2 - 3 cm   warstwą ugotowaną kaszę. Odstawić do ostudzenia co najmniej na 30 minut.
3.Pokroić kaszę  na kawałki (mogą to być kilkucentymetrowe paluszki).
4.Posiekać peperoncino jak najdrobniej, wysypać starty ser na miseczkę, obtaczać w nim kawałki polenty, posypać posiekaną papryczką.
5.Na grillowej patelni, lekko posmarowanej oliwą smażyć kostki polenty.
Tak przygotowana polenta jest doskonałym daniem lub dodatkiem do dana rybnego lub mięsnego albo gotowanych czy grillowanych warzyw.

Najnowsze komentarze