Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Polędwiczki w sosie z rokpolu

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • 4 średnie wieprzowe polędwiczki
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 średnie wieprzowe polędwiczki
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Na sos:

Sposób przygotowania:

1.Mięso umyć, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, owinąć folią  do żywności i włożyć  do lodówki na kilka godzin.
2.Po wyjęciu mięsa z lodówki pokroić  je na plasterki i podsmażyć na złocisto na oleju, podlać 3 łyżkami wody i dusić  pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec wlać wino i jeszcze chwilę poddusić mięso, po czym przełożyć  do żaroodpornego naczynia, okryć przykrywką lub folią  aluminiową.
3.Mięso wstawić do piekarnika i w temperaturze 180°C piec 30 minut.
4.Do tłuszczu pozostałego po smażeniu mięsa na patelni dodać posiekaną szalotkę, lekko podsmażyć, dodać śmietanę i pokrojony w kostkę  ser. Kiedy  się rozpuści i powstanie gładki  sos – przelać  do mięsa i chwilę jeszcze wszystko razem pod przykryciem dusić. Podawać  z makaronem lub ryżem.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Rokpol

Najnowsze komentarze