Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • 2 szklanki mąki 

Na nadzienie:

Do wysmarowania żaroodpornej formy do zapiekania:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • 2 szklanki mąki 

Na nadzienie:

Do wysmarowania żaroodpornej formy do zapiekania:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę lub potłuc.
2.Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczka maki.
3.Do masy ziemniaczanej wlać mleko z drożdżami, dodać miękkie masło, jajko i mąkę oraz szczyptę soli.
4.Uformowac kulę z ciasta i postawić  w ciepłym miejscu.
5.W wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu do zapiekania ułożyć rozwałkowane ciasto (3/4 całej porcji), wylepić nim także boki.
6.Na dno wysypać pokrojoną szynkę  z serem. Lekko posypać pieprzem.
7.Rozwałkować pozostałe ciasto w ten sposób aby  przykryć  nim ciasto w naczyniu.8.W nagrzanym do 200 st.C piekarniku piec placek około 30 minut.

Najnowsze komentarze