Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Placek z nadzieniem szpinakowo-serowym

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 3 opakowania szpinaku „baby”,
  • 20  dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! (może być ta najmniej  tłusta),
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 duże cebule,
  • szklanka mleka skondensowanego,
  • pół szklanki  i 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 3 opakowania szpinaku „baby”,
  • 20  dag sera fetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego! (może być ta najmniej  tłusta),
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 duże cebule,
  • szklanka mleka skondensowanego,
  • pół szklanki  i 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyty szpinak osuszyć jak najdokładniej, po czym pokroić nożem i mocno ugnieść w durszlaku, aby puścił sok. Pozostawić  na kwadrans, żeby sok  ociekł z durszlaka. Cebulę bardzo drobno posiekać, fetę pokruszyć widelcem. W misce wymieszać szpinak, siekaną  cebulę, posiekany koperek, rozdrobnioną fetę, mleko skondensowane, jaja i pół szklanki oliwy. Doprawić  pieprzem, dokładnie wymieszać, jeśli to konieczne lekko posolić. Posmarować oliwą formę do pieczenia,  ułożyć na dnie połowę  ciasta francuskiego, posmarować oliwą i nałożyć farsz, przykryć drugim płatem i w miarę  możliwości zlepić brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i piec placek około godziny.

Najnowsze komentarze