Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Placek z jabłkami i masą śmietankową

Dodany , autor amanda

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • 45 dag mąki,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 25 dag twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 9 łyżek oleju,
  • 10 dag cukru,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 8 dużych jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 25 dag gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka rodzynek.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 45 dag mąki,
  • 1 torebka proszku do pieczenia,
  • 25 dag twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 9 łyżek oleju,
  • 10 dag cukru,
  • 2 torebki cukru waniliowego,
  • 8 dużych jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 25 dag gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka rodzynek.

Sposób przygotowania:

Mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia. Twaróg utrzeć z 1 jajkiem, mlekiem, olejem, cukrem i torebką cukru waniliowego. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i  pokroić napołówki. Przygotowane owoce ponacinać w kilku miejscach. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany wbić pozostałe jajka i wymieszać z drugim cukrem waniliowym. Formę żaroodpornom nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm, ułożyć w formie. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, zalać śmietaną z jajkami, posypać rodzynkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni), piec około 1 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia brzegi ciasta warto przykryć paskami folii aluminiowej, by się nie przypiekły. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze