Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Na ciasto:

  • 2 szklanki maki,
  • 20 dag masła,
  • 3 łyżki śmietany (może być 12-proc.),
  • jajko,
  • spora szczypta soli.

Na nadzienie:


Na sos:

  • 2 szklanki śmietany 30-proc.,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • sól.

Do posmarowanianaczynia do pieczenia:

  • łyżka masła.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • 2 szklanki maki,
  • 20 dag masła,
  • 3 łyżki śmietany (może być 12-proc.),
  • jajko,
  • spora szczypta soli.

Na nadzienie:


Na sos:

  • 2 szklanki śmietany 30-proc.,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jaja,
  • sól.

Do posmarowanianaczynia do pieczenia:

  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na pół godziny.
2. Przygotować składniki nadzienia: ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić je, obrać i pokroić w plasterki. Posiekać cebule i czosnek, pieczarki pokroić  w plasterki i razem podsmażyć na oleju. Brokuł  podzielić  na maleńkie różyczki.
3. Wyjęte z lodówki ciasto rozłożyć w posmarowanej masłem foremce w ten sposób, aby wokół placka powstały wyższe brzegi. Warstwami rozłożyć składniki: ziemniaki, smażone pieczarki i różyczki brokułu. Posypać  majerankiem i oregano. Na koniec równomiernie rozłożyć starty ser.
4. Wymieszać składniki sosu, zalać nim  nadzienie.
Piec około 45 - 50 minut w  piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: