Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przepuścić przez praskę.  Drożdże rozpuścić w ciepłej szklance letniej wody. Do ziemniaków dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, startą gałkę muszkatołową i sól do smaku. Wyrobić na elastyczne ciasto i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ementaler zetrzeć na tarce. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wbić jajka do kubeczka i zmieszać z mlekiem oraz serem.

Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do wysmarowanej oliwą formy na placek włożyć ciasto tworząc dość wysoki (ok. 3 cm) rant. Rozłożyć na placku podsmażoną cebulę, na niej podsmażony boczek i wszystko zalać mlekiem z jajkami. Włożyć formę do lekko ogrzanego piekarnika i podkręcając stopniowo temperaturę do 200 st. C piec 40 minut.

Najnowsze komentarze