Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 - 4 żółtka,
  • starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa,
  • sól.

Na masę:


Do wysmarowania blaszki: 1 łyżka masła. Do posmarowania wierzchu ciasta: 1 żółtko.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 5 łyżek masła,
  • 3 - 4 żółtka,
  • starta skórka cytrynowa lub pomarańczowa,
  • sól.

Na masę:


Do wysmarowania blaszki: 1 łyżka masła. Do posmarowania wierzchu ciasta: 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże rozrobić ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżki cukru i mąki. Kiedy drożdże wyrosną dodać pozostałą mąkę, sól, ubite z cukrem żółtka i wyrabiać, aż ciasto będzie odostawać od ręki, wówczas wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Dodać skórkę, zapach waniliowy. Odstawić do wyrośnięcia. Twaróg zmielić w maszynce, dodać utarte z cukrem żółtka, posiekaną skórkę, ubitą pianę. Połowę ciasta rozłożyć cienką warstwą na posmarowanej blaszce, na nim  rozsmarować ser. Na wierzchu ułożyć zrobione z ciasta wałeczki. Posmarować rozbitym z wodą żółtkiem. Piec ok.40 minut w temperaturze 180 st C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: