Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Placek cebulowo- serowy

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 20 dag masła,
  • pół szklanki białego wina,
  • 2 szklanki mąki,
  • sól, pieprz.

Na farsz:

Do posmarowania formy (dużej, okrągłej formy do tarty):
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 20 dag masła,
  • pół szklanki białego wina,
  • 2 szklanki mąki,
  • sól, pieprz.

Na farsz:

Do posmarowania formy (dużej, okrągłej formy do tarty):
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Masło stopić, dodać do niego wino, wymieszać. Do wysypanej do miski mąki wlać masło z winem i dodać szczyptę soli, wyrobić  gładkie ciasto, zawinięte w folię włożyć do lodówki na pół godziny. Obrane szalotki (lub dymki)  pokroić w piórka, dusić na maśle 10 minut, po czym wystudzić. Pokroić rokpol w  drobną kostkę, wymieszać z jajami, śmietaną i uduszoną szalotką, doprawić solą i pieprzem. Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć  rozwałkowanym ciastem dno i boki, wyłożyć na ciasto farsz, wygładzić wierzch. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Piec placek około 30 minut.

Najnowsze komentarze