Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na „ciasto”:
  • 4 świeże kajzerki lub bagietka
  • 6 łyżek masła

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na „ciasto”:
  • 4 świeże kajzerki lub bagietka
  • 6 łyżek masła

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Brokuł oczyścić, podzielić na małe cząstki, łodyżkę pokroić w kostkę. Umyć.
2.W garnku zagotować  posoloną wodę, wrzucić  brokuł do wrzątku  na minutę  i odcedzić. Przelać  zimną  wodą i pozostawić  do odsączenia.
3.Wszystkie sery oraz jajka, czosnek, tymianek sól i pieprz utrzeć na gładką masę, dodać pokrojone w kostkę sparzone  łodyżki brokułów. Wymieszać.
4.Bułki lub bagietkę pokruszyć. W garnuszku rozpuścić masło, dodać pokruszoną bułkę i wymieszać.
5.W formie do tart wyłożyć  dno i  boki namoczoną w maśle bułką, docisnąć łyżką.
6.Na warstwie „ciasta” wyłożyć  farsz serowy, na nim pozostałą namoczoną  w maśle bułkę i na wierzchu różyczki brokułu.
7.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i  piec placek  ok.40 minut. Farsz serowy powinien  stężeć.
Placek ten doskonały jest zarówno na gorąco jak i na zimno.

Najnowsze komentarze