Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Placek ziemniaczany po włosku

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • pół szklanki mąki,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz. 

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła, do wysypania:
  • łyżka tartej bułki 

Do ułożenia:
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag kiełbasy parówkowej lub parówek,  
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka posiekanego świeżego,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jaja,
  • pół szklanki mąki,
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz. 

Do posmarowania formy:
  • łyżka masła, do wysypania:
  • łyżka tartej bułki 

Do ułożenia:
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag kiełbasy parówkowej lub parówek,  
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka posiekanego świeżego,
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnąć (powinny być jeszcze ciepłe) przez praskę. Po ostudzeniu dodać jajka, sól, pieprz i startą  gałkę muszkatołową oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy rozłożyć ziemniaczane ciasto. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić i podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i 3 łyżki ciepłej wody, pokrojoną w plasterki kiełbasę  lub parówki, zagotować, wyłożyć na ciasto, posypać startym żółtym serem,  papryką i oregano. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i piec placek 35 minut. Podawać na ciepło.

Najnowsze komentarze