Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pizza z mozzarellą, pomidorkami, rukolą i szynką parmeńską

Dodany , autor dziewczyna-puchatka

Dodaj przepis
  • na słono

  • > 100 PLN

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant,
  • 1 pełna łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • suszone oregano,
  • sól, pieprz, cukier.

Dodatki:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant,
  • 1 pełna łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • suszone oregano,
  • sól, pieprz, cukier.

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃. Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków. Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez 10 - 12 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, w środkowej części każdej pizzy układam po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: