Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na pizzę:
  • 35 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 dag drożdży

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na pizzę:
  • 35 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 dag drożdży

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Rozprowadzić drożdże w niepełnej szklance letniej wody ze szczyptą cukru. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia.
2.Wsypać mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Dodać łyżeczkę soli i trzy łyżki oliwy i drożdże. Wyrabiać rękoma ciasto ,aż będzie elastyczne i odejdzie od dłoni. Przykryć miskę lub kule ciasta na stolnicy lnianą ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
3.Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić posiekany czosnek a gdy zacznie się rumienić dodać szpinak. Dusić aż odparuje. Dolać śmietanę, wsypać ser, orzechy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
4.Ciasto podzielić na cztery porcje i ukształtować cztery okrągłe pizze o grubości 2 – 4 milimetrów. Zrobić  mały rant. Na każdy placek włożyć farsz.
5.Wyłożyć blachę papierem do wypieków  i lekko posmarować oliwą. Ułożyć pizze. Na wierzch każdej wbić jedno jajko tak, by się nie rozlało żółtko.
6.Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 – 20 minut .

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan

Najnowsze komentarze