Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • ostre

  • < 30 PLN

Na 2 pizze o średnicy 32 cm:

  • 4 szklanki mąki
  • 6 dag drożdży
  • 2 niepełne szklanki letniej wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego suszonego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 10 dag polędwicy wędzonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oregano
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 30 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • ok.1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 duże ogórki konserwowe

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na 2 pizze o średnicy 32 cm:

  • 4 szklanki mąki
  • 6 dag drożdży
  • 2 niepełne szklanki letniej wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego suszonego
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 10 dag polędwicy wędzonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oregano
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 30 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • ok.1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 duże ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

Mięso usmażyć na małej ilości tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę polędwicą, wsypać czosnek granulowany, papryki ostrą i słodką oraz oregano. Osolić i opieprzyć. Gdy mięso jest już usmażone wsypać obydwie odsączone i wypłukane z zalewy fasolki. Razem chwilkę przesmażyć. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w półplastry. Cebulę także.Poddudić, doprawiając solą i pieprzem.

Ogórki konserwowe pokroić w plastry, ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Gdy mięso i pieczarki wystygną zagnieść ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę z solą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać do mąki, dodać oliwę i wyrobić. Podzielić na 2 części.

Formy do pieczenia pizzy lekko natłuścić olejem, nałożyć rozwałkowane ciasto drożdżowe (podsypać mąką podczas wałkowania). Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, posypać po garści sera na każdą pizzę, by dodatki z niej nie spadały. Rozłożyć na wierzchu każdej pizzy mięso z fasolą, na to pieczarki z cebulą.

Ostatnią warstwę stanowią plastry ogórków konserwowych i na nich starty ser. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (termoobieg), i pic każda pizzę ok.25 minut. Ja podałam z sosem czosnkowym z dodatkiem szczypiorku.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: