Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sos pomidorowy:

  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz, cukier do smaku


Wierzch:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sos pomidorowy:

  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz, cukier do smaku


Wierzch:

Sposób przygotowania:

Drożdże należy rozpuścić w połowie ciepłej wody i dodać cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przesiać resztę mąki, wymieszać z solą, robić wgłębienie i wlać wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na około półtorej do dwóch godzin do wyrośnięcia.
Pomidory zagotować z oliwą, doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu, mieszając.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, posypać mąką i rozwałkować na dwa placki. Ułożyć na wysmarowanych oliwą blachach [można pozostawić na jeszcze około 30minut do podrośnięcia]. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury: 250 ℃.
Pizzę posmarować sosem pomidorowym, opruszyć oregano i ułożyć pokruszone sery za wyjątkiem parmezanu. Piec około 10-12 minut. Po wyjęciu posypać parmezanem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: