Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pissaladiera prowansalska wg Babcigramolki

Dodany , autor Babciagramolka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
  • 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki roztartego czosnku (lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • oregano
  • czarny mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag utartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! (ja daję CheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego!)
  • 1 żółtko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
  • 2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki roztartego czosnku (lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • oregano
  • czarny mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag utartego sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! (ja daję CheddarSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerSer topiony TercettSer topiony TercettSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego!)
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę. Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę. Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto.

Posypać roztartym czosnkiem (lub kostkami czosnkowymi), oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem. Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze