Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

  • 1 filet z łososia- 0,5 kg (oczyszczony z ości i pozbawiony skóry)
  • 20 dag szparagów zielonych
  • 10 dag szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pietruszka
  • cytryna
  • 1 mała kulka sera mozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 6 trójkącików sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! (po 3 z każdego rodzaju)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 3 łyżki pesto basilico
  • 20 dag pomidorów suszonych (w oleju)
  • 200 ml  białego wina
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki kopru

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 filet z łososia- 0,5 kg (oczyszczony z ości i pozbawiony skóry)
  • 20 dag szparagów zielonych
  • 10 dag szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pietruszka
  • cytryna
  • 1 mała kulka sera mozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 6 trójkącików sera Hochland biało czerwonegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonyŻyczymy smacznego! (po 3 z każdego rodzaju)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 3 łyżki pesto basilico
  • 20 dag pomidorów suszonych (w oleju)
  • 200 ml  białego wina
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki kopru

Sposób przygotowania:

Wykonanie: Filety  dzielimy na 5 części a następnie każdą przekrawamy wzdłuż. Pietruszkę szatkujemy, łączymy z przyprawami oraz oliwą i taką mieszanką marynujemy łososia- odstawiamy na pół godz.-1 godz do lodowki.

Nastawiamy wodę potrzebną do ugotowania makaronu. Gdy zacznie się gotować do osolonej wody dodajemy makaron i gotujemy według przepisu podanego przez producenta bądź do uzyskania pożądanej miękkości.
 Oczyszczone i chwilę podgotowane szparagi(gotujemy około 2 minut) kroimy na cząstki odpowiadające długości filetom z łososia. Mozzarellę dzielimy na
paseczki.

Na desce kładziemy po 2 (3 w zależności od wielkości szynki) plastry a na niego pierwszą warstwę łososia. Następnie układamy na przemian szparagi i  mozzarellę i przykrywamy drugą warstwą łososia. Wierzch obkładamy  szynką tak aby całość była równomiernie obtoczona (łącznie z bokami) i kładziemy po plasterku mozzarelli. Pieczemy około 12- 15 minut w piekarniku w temp. Około -170-180 stopni.

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Wino podgrzewamy i redukujemy do połowy jego objętości. Dodajemy skórkę z cytryny, kremówkę a na końcu serki (śmietankowe) cały czas mieszając. Dodajemy pół łyżeczki koperku.
Ugotowany makaron odcedzamy i dzielimy na 2 części – do 1 dodajemy pesto basilico do drugiej pomidory suszone zmiksowane z serkami z pomidorami. Wykładamy na talerz makarony, łososia którego delikatnie polewamy sosem i… danie jest już gotowe.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: