Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • przegotowana zimna woda
  • szczypta soli

Na farsz:

Jako dodatek:
  • łyżka masła
  • mała cebula

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • przegotowana zimna woda
  • szczypta soli

Na farsz:

Jako dodatek:
  • łyżka masła
  • mała cebula

Sposób przygotowania:

1.Zagnieść ciasto  z mąki, jajka, soli i dodawanej po trochu wody, odłożyć przykryte głębokim talerzem na 20 minut.
2.Kaszę wsypać  do zagotowanych 3 szklanek lekko osolonej wody i ugotować na sypko.
3.Por po przekrojeniu na pół i oczyszczeniu zarówno z uszkodzonych listków jak i przestrzeni pomiędzy pozostałymi listkami pokroić w drobny makaronik. Zeszklić na maśle.
4.Ser pokroić   w jak najdrobniejszą  kosteczkę.
5.Wymieszać kaszę z zeszklonym porem i  serem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
6.Wałkować ciasto po kawałku, wycinać szklanką krążki, nakładać  po trochu farsz, zlepiać starannie pierogi.
7.Zagotować 3 - 4 litry lekko osolonej wody, ugotować w niej pierogi, odsączyć, ułożyć na półmisku.
8.Na maśle zrumienić na złoto drobno posiekaną cebulę, polać nią pierogi.
Dodatek  podsmażonej cebuli nie jest konieczny, można  zjadać pierogi z jogurtem naturalnym, śmietaną lub bez żadnych dodatków.

Najnowsze komentarze