Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pierogi z serem (nie słodkie)

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • jajko,
  • woda

Na farsz:

Do pokraszenia pierogów:
  • ok. 20 dag tłustego boczku surowego lub wędzonego pokrojonego na drobne skwarki i wytopionego

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • jajko,
  • woda

Na farsz:

Do pokraszenia pierogów:
  • ok. 20 dag tłustego boczku surowego lub wędzonego pokrojonego na drobne skwarki i wytopionego

Sposób przygotowania:

Przygotować z podanych składników ciasto na pierogi. Przykryć miseczką, aby nie wyschło. Przygotować farsz: ser zemleć lub przepuścić przez praskę do ziemniaków, wymieszać z żółtkami, solą i pieprzem. Wałkować po kęsie ciasta wielkości dłoni, wykrawać szklanką krążki, na każdym układać łyżeczkę farszu i starannie sklejać. Gotować pierogi w 3 - 4 litrach wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami. W wersji mniej kalorycznej można podawać pierogi z posoloną śmietaną 12-proc.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: