Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Na ciasto:

  • 2 i półszklanki maki,
  • jajko lub białko,
  • szczypta soli,
  • ok. szklanki gorącej ody,
  • 2/3 szklanki mąki do wałkowania,
  • ciasta.

Na farsz:


Do polania pierogów:

  • szklanka słodkiej 12-proc. śmietanki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

  • 2 i półszklanki maki,
  • jajko lub białko,
  • szczypta soli,
  • ok. szklanki gorącej ody,
  • 2/3 szklanki mąki do wałkowania,
  • ciasta.

Na farsz:


Do polania pierogów:

  • szklanka słodkiej 12-proc. śmietanki.

Sposób przygotowania:

1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Dolewać tyle wody, aby ciasto było dość twarde i elastyczne.
2. Wiśnie wypestkować.
3. Biały ser rozgnieść starannie widelcem doprawiając cukrem waniliowym i zwykłym, dodać wiśnie. Wymieszać.
4. Podzielić ciasto na 3 kawałki, każdy rozwałkowywać na grubość ok. 2 mm, wykrawać szklanką krążki.
5. Na każdym krążku układać łyżeczką po trochu farszu i bardzo starannie zlepiać brzegi pierogów.
6. Zagotować 3-4 litry lekko osolonej wody i na wrzącą wrzucać pierogi. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Podawać ze śmietanką.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: