Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • woda

Na farsz:

Na sos:
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
  • cebula
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ew. szczypta ziół prowansalskich

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • woda

Na farsz:

Na sos:
4 mięsiste, dojrzałe pomidory
  • cebula
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ew. szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

1.Przygotować sos: posiekaną cebulę  zeszklić na oleju, dodać obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusić, po czym kiedy już utworzy się gładki sos dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie.
2.Przygotować  farsz: widelcem wymieszać twaróg z serem pleśniowym i startym żółtym serem, dodać posiekaną bazylię i   po trochu tartą bułkę, aby farsz nabrał  odpowiedniej gęstości.
3.Przygotować z mąki, soli i wody elastyczne ciasto.
4.Rozwałkowywać po części ciasto, wykrawać szklanką krążki, na każdym układać po trochu farszu i sklejać  pierogi. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę i gotować  pół minuty od wypłynięcia.
5.Odsączone pierogi ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać przygotowanym sosem i zapiec 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Najnowsze komentarze