Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Zagnieść mąkę z jednym jajkiem, szczyptą soli i odrobina ciepłej wody. Zrobić z niego kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Ugotować i ostudzić kaszę gryczaną. Posiekać drobno cebulę. Pieczarki po umyciu pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić przez kilka minut. Doprawić sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z jajkiem, kaszą i białym serem przepuszczonym przez praskę lub maszynkę do mięsa. Ponownie posolić i posypać pieprzem oraz pokruszonym majerankiem. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na pacek, powycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i starannie zlepić brzegi tworząc falbankę. Zagotować garnek osolonej wody. Wrzucać pierogi do wrzątku po kilka by się nie sklejały. Gdy wypłyną wyjmować i podawać ze skwarkami.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: