Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Na ciasto:
  • 45 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • woda

Na farsz:

Na sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 45 dag mąki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • woda

Na farsz:

Na sos:

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto z mąki, jajek, letniej wody i soli. Gdy odstaje od dłoni przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Przygotować farsz: buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar soku i masę buraczaną podsmażyć na maśle. Dodać ser ricotta, wbić dwa jajka, posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dodać tartej bułki, tyle, by farsz nie był zbyt rzadki.

Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać szklanką kółka. Na każdy placuszek układać łyżkę farszu i dokładnie zlepiać brzegi formując ozdobne „falbanki”. Gotować w posolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na półmisku.Na patelni roztopić masło, dodać trzy łyżki maku. Chwilę smażyć. Polać pierogi i z wierzchu posypać startym parmezanem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: