Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pierogi ruskie

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

Nadzienie:
  • ziemniaki 80 dag
  • ser twarogowy 20 dag
  • cebula 5 dag
  • tłuszcz 3 dag
  • sól, pieprz

Ciasto:
  • mąka 35 dag
  • jajo 1 szt.
  • sól
  • woda ok. 1/8 l
  • masło lub margaryna do polania 4 dag

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Nadzienie:
  • ziemniaki 80 dag
  • ser twarogowy 20 dag
  • cebula 5 dag
  • tłuszcz 3 dag
  • sól, pieprz

Ciasto:
  • mąka 35 dag
  • jajo 1 szt.
  • sól
  • woda ok. 1/8 l
  • masło lub margaryna do polania 4 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, obrać. Przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor. Dokładnie utrzeć, dodać sól i pieprz. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na części, przykryć miseczką. Każdą część ciasta cienko wałkować, wykrawać krążki o średnicy 5cm na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać dokładnie brzegi zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką i przykryć czystą ściereczką aby nie obsychały.

W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, osolić. Na wrzącą wodę wkładać partiami pierogi, zamieszać drewnianą łyżką, przykryć gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na sitko, przelać gorącą wodą, osączyć wyłożyć na ogrzany półmisek i polać tłuszczem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: