Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN


Do kraszenia leniwych pierogów: 2 - 3 łyżki masła i 3 łyżki tartej bułki.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Do kraszenia leniwych pierogów: 2 - 3 łyżki masła i 3 łyżki tartej bułki.

Sposób przygotowania:

Ser zmiksować, dodać żółtka. Dodać, mieszając łyżką, mąkę i kaszę, a następnie ostrożnie lecz starannie dodać ubite na sztywną pianę białka. Wypróbować konsystencję ciasta  wrzucając kawałeczek do wrzącej wody: jeśli się rozpływa dodać jeszcze mąki. Formować na wysypanej mąką stolnicy najpierw wałek, potem kroić ukośnie pierożki kształtu kopytek, wierzch pokarbować w kratkę nożem. Wrzucać na gotującą się niezbyt gwałtownie wodę, gotować pod przykryciem, a kiedy pierożki wypłyną odkryć i gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Podawać ze zrumienioną tartą bułką wymieszaną z masłem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: