Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

Na ciasto:
  • 60 dag mąki
  • szklanka śmietany
  • 15 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • sól

Na farsz:
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • szklanka pokrojonego w kostkę boczku
  • łyżka oleju
  • nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 60 dag mąki
  • szklanka śmietany
  • 15 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • łyżka cukru
  • sól

Na farsz:
  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • szklanka pokrojonego w kostkę boczku
  • łyżka oleju
  • nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • szklanka startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • sól, pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1.Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć lekko na oleju, dodać pokrojony boczek i szpinak  ,dusić doprawiając do smaku. Ostudzić, dodać starty ser. Wymieszać .
2.Przygotować ciasto: wymieszać drożdże z ciepłą śmietaną i cukrem. Kiedy zacznie nieco  rosnąć dodać do mąki wraz z roztopionym masłem i żółtkami, posolić. Wyrobić.
3.Rozwałkować ciasto w prostokąt, wyłożyć  farsz i zwinąć jak makowiec.
4.Odstawić  pieróg do wyrośnięcia, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku  około 45 minut.

Najnowsze komentarze