Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • ok. szklanki mleka
  • cukier
  • sól
  • ½ kostki masła

Na farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • ok. szklanki mleka
  • cukier
  • sól
  • ½ kostki masła

Na farsz:

Sposób przygotowania:

1.Drożdże pokruszyć, zalać ½ szklanki ciepłego mleka, dodać cukier ,sól, wymieszać, dodać mąkę, stopione masło(pozostawić połowę  na później)oraz ewentualnie jeszcze trochę mleka i wyrobić ciasto ,po czym odstawić do wyrośnięcia.
2.Obraną cebulę posiekać  drobno ,poddusić  na łyżce zostawionego masła, dodać pokrojony w paseczki ser, jajka ,mleko, sól, paprykę i pieprz.
3.Wyrośnięte ciasto umieścić w wyłożonej papierem do wypieków blaszce,  przy pomocy łyżki uformować lekkie wgłębienie, polać  ciasto masą serowo-cebulową a na koniec pozostałym stopionym masłem.
4.W nagrzanym do 180 st. C piec pieróg 40 minut.

Najnowsze komentarze