Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

Ciasto drożdżowe maślane:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szkl mleka,
  • 2 dkg drożdży,
  • 5 dkg masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka.
Nadzienie do pierogów z kaszą:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto drożdżowe maślane:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szkl mleka,
  • 2 dkg drożdży,
  • 5 dkg masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 żółtka.
Nadzienie do pierogów z kaszą:

Sposób przygotowania:

Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kaszę ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Ugotowaną wymieszać z masłem i odstawić do wystudzenia. Wymieszać kaszę z jajkiem i serem posolić do smaku i podzielić na 3 części. Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować. Nałożyć nadzienie i zakleić. Sklejonym miejscem odwrócić do spodu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i wedle uznania można posypać makiem. Piec ok. 50 min na kamieniu. Kiedy góra zacznie się rumienić włączyć ogrzewanie dolne i od czasu do czasu obserwować.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: