Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pieróg biłgorajski

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 3 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,  
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół  łyżeczki soli,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.

Na farsz:

o posmarowania pieroga:
  • 2 – 3 łyżki mleka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 3 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,  
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół  łyżeczki soli,
  • 2 łyżki śmietany 18-proc.

Na farsz:

o posmarowania pieroga:
  • 2 – 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: obrane ziemniaki ugotować, odcedzić ,  ale pozostawić nieco wody na dnie garnka. Ziemniaki  utłuc mieszając z pozostawioną wodą, dodać  kaszę. Pokrojoną  drobno słoninę  stopić i całość, tłuszcz i skwarki, dodać do ziemniaków z kaszą, wymieszać i na jak najmniejszym ogniu gotować aż kasza spęcznieje i stanie się miękka. Odstawić  farsz z ognia, dodać  rozdrobniony widelcem ser, doprawić solą  i pieprzem do smaku. Na koniec dodać śmietanę i jaja i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: wymieszać pokruszone drożdże, proszek do pieczenia, sól, cukier i śmietanę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i starannie przesiekać nożem, dodać drożdże ze śmietaną. Dobrze wyrobić ciasto.

Połową ciasta wylepić   dno i boki blaszki (troszkę szerszej  niż  na makowiec), wyłożyć  farsz, wygładzić, przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Wierzch ciasta posmarować mlekiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i piec pieróg 100 minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: