Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych ok.200 ml-ja użyłam powideł domowej roboty
  • 4 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika


masa serowa:



na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 dag margaryny lub masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych ok.200 ml-ja użyłam powideł domowej roboty
  • 4 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika


masa serowa:



na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 dag margaryny lub masła

Sposób przygotowania:

Ciasto: Ubijamy całe jajka z cukrem (ja ucierałam drewnianą pałką), dodajemy wszystkie składniki mieszając.Na sam koniec dajemy powidła i nie rozbijamy za mocno. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Na masę serową: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek z wiadereczka ucierając pałką. Wsypać budyń, wlać stopioną zimną margarynę i zapach.

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do sera.Nie mieszać długo,aby serek był puszysty. Piekarnik nagrzać do temp.180 stopni(termoobieg). Na piernik nakładać łyżką kupkami serek (jak łaty), nie rozcierać.Piec ok.50-60 minut.Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ale nie otwierać piekarnika zaraz po wyłączeniu.

Polewa: czekoladę pokruszyć i roztopić z margaryną (ew. masłem)-nie gotować.Rozprowadzić gorącą na ciepłym cieście.Dowolnie udekorować. Piernik jest pyszny pierwszego dnia a następnego jeszce lepszy (wilgotniejszy).
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: