Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • 1,5 dag drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 2 i pół łyżki masła
  • żółtko
  • jajko

Na farsz:

Do posmarowania blaszki:
  • łyżka masła

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • półtorej szklanki mąki
  • 1,5 dag drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 2 i pół łyżki masła
  • żółtko
  • jajko

Na farsz:

Do posmarowania blaszki:
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1.Przygotować nadzienie. Ugotować obrane ziemniaki, ostudzić, razem z serem zemleć  w maszynce do mięsa.
2.Cebulę posiekać jak najdrobniej, podsmażyć na złoto w oleju i dodać do masy serowo - ziemniaczanej. Ucierając dodawać sól i pieprz.
3.Drożdże wymieszać z cukrem  i ciepłym mlekiem. Odstawić.
4.Mąkę przesiać do miski, dodać masło i przesiekać  razem. Dodać żółtko i pół jajka. Wyrobić szybko ciasto.
5.Rozwałkować ciasto, wycinać krążki szklanką, na każdym krążku kłaść łyżką  nadzienie i zlepiać  pierożki.
6.Na posmarowanej masłem blaszce ułożyć  pierożki,  odstawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować rozbitą z łyżeczką wody połową jajka.
7.Piec w temperaturze 180 st.C około 20-30minut. Podaje się takie pierożki na gorąco, z sosem grzybowym lub ze śmietaną.

Najnowsze komentarze