Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Na ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 150 ml niegazowanej wody mineralnej
  • sól

Na farsz:

Do smażenia:
  • olej

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 150 ml niegazowanej wody mineralnej
  • sól

Na farsz:

Do smażenia:
  • olej

Sposób przygotowania:

1.Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli. Wlać roztopione masło. Wyrabiać ciasto dolewając po odrobinie wodę. Gdy ciasto odstaje od dłoni ukształtować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Szpinak sparzyć (lub rozmrozić), przepuścić przez maszynkę lub posiekać.
4.Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju i dodać do szpinaku. To samo zrobić z czosnkiem. Fetę pokroić w kostkę i wsypać do miski ze szpinakowym farszem. Delikatnie wymieszać.
5.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać równe kwadraty o boku ok. 10 cm. Nakładać na nie farsz i składać w kształt koperty.
6.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować delikatnie olejem. Układać koperty.
7.Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Feta

Najnowsze komentarze