Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pieczeń rzymska opiekana w serze

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Namoczyć czerstwe bułki w zimnej wodzie. Oczywiście starannie pieczarki, umyć, pokroić w plasterki. Obrać cebule, bardzo drobno posiekać. Opłukać pod bieżącą wodą natkę pietruszki, osuszyć, posiekać. Zagnieść mieszane mielone mięso z odciśniętymi bułkami, cebulką, natką pietruszki oraz całym jajkiem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.

Przemieszać z pieczarkami. Gotową masę uformować wilgotnymi dłońmi nadając jej kształt pieczeni. Nasmarować cienką warstwą tłuszczu blachę, daelikatnie umieścić na nie uformowane mięso. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 60-70 minut w temperaturze około 200 stopni. Zetrzeć żółty ser na drobnej tarce. Posypać nim mięso 5 minut przed końcem pieczenia. Przełożyć gotową pieczeń na ogrzany wcześniej półmisek, przykryć wysoką pokrywką, starając się, by nie wystygła. Przelać sos z pieczenia do rondelka,rozcieńczyć dwiema szklankami gorącej wody.

Przelać sos przez sitko do drugiego naczynia, zagotować. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w śmietanie, zagęścić sos, energicznie mieszając. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać pieczeń rzymską z przygotowanym sosem
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: