Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pieczeń cielęca na słodko

Dodany , autor jusia81

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze, polać roztopioną margaryną. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 1 i 1/4 godziny w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia wlać szklankę wody, wielokrotnie polewać mięso sosem (w razie potrzeby uzupełniać sos wodą). Osączyć na sitku owoce z puszki. Kilka cząstek odłożyć do dekoracji, resztę rozmiksować. Usunąć pestki ze śliwek, pokroić owoce na ćwiartki. Oczyścić kapustę, umyć, poszatkować.

Nasmarować tłuszczem płaskie, żaroodporne naczynie, wyłożyć kapustę. Posypać solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Polać śmietaną. Wyjąć mięso z piekarnika, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Wstawić kapustę do piekarnika, zapiekać w tej samej co mięso temperaturze około 10 minut. Wyjąć kapustę, posypać utartym na grubej tarce żółtym serem, zapiekać jeszcze 5 minut. Rozcieńczyć sos z pieczenia szklanką wody, przecedzić do garnka.

Dodać przecier owocowy, zagotować. Wrzucić do sosu odłożone cząstki owoców, podgrzewać 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać pieczeń z sosem, zapiekaną kapustą i krokietami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: