Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Na ciasto:

Na sos:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki bazylii
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego

Dodatkowo:
  • 2 jędrne pomidory,
  • kilka liści sałaty

Do smażenia:
  • 3/4 szklanki oleju.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Na ciasto:

Na sos:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 4 łyżki bazylii
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego

Dodatkowo:
  • 2 jędrne pomidory,
  • kilka liści sałaty

Do smażenia:
  • 3/4 szklanki oleju.

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto: dokładnie wymieszać przy pomocy widelca mąkę, piwo, żółtko (białko zachować) oraz starty ser. Odstawić ciasto. Majonez wymieszać z jogurtem, bazylią, szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Ubić pianę z białka, dodać do ciasta, starannie lecz ostrożnie wymieszać. Nabijać na widelec oczyszczone i osuszone pieczarki, maczać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Osączać na papierowym kuchennym ręczniku.Pomidory pokroić, poukładać na sałacie, obok ułożyć smażone w cieście pieczarki. Sos podać w sosjerce jako dodatek.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: