Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Peperonata na mój sposób

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • puszka krojonych pomidorów w soku,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 dymki,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku
  • 4 kopiaste łyżki startego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • oliwa z oliwek

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • puszka krojonych pomidorów w soku,
  • 2 średnie pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 dymki,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • cukier do smaku
  • 4 kopiaste łyżki startego ParmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiŻyczymy smacznego!,
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokroić bakłażana na plastry i posolić.Plasterki bakłażana usmażyć na grillowej patelni na możliwie jak najmniejszej ilości oliwy z obu stron i odłożyć na kuchenny papierowy ręcznik, aby odsączyć jej nadmiar. Ułożyć następnie obsmażone plastry na szerokiej blaszce.Pokroić w plasterki cukinię i także usmażyć ją na grillowej patelni, po czym po odsączeniu na papierowym ręczniku ułożyć plastry cukinii na bakłażanie.

Na wierzchu układać plasterki pomidora.W garnku na łyżce oliwy udusić posiekaną dymkę, dodać posiekany czosnek i po chwili puszkę pomidorów. Udusić wszystko razem, po czym zmiksować sos, doprawić ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać parmezan.Sosem polać ułożone w blaszce warzywa i zapiekać około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: