Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Penne z tuńczykiem

Dodany , autor slonce

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 30 PLN

  • 50 dag makaron penne,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwa z oliwek,
  • 15 dag sera żóltego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula biała,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • bazylia

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag makaron penne,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwa z oliwek,
  • 15 dag sera żóltego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula biała,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, zahartować zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać tuńczyka i smażyć 5 minut, mieszając. Dodać pomidory w zalewie. Doprawić solą i pieprzem.

Wsypać 1 łyżkę ziół prowansalskich i bazylie według uznania. Pozostawić na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wymieszać z makaronem i połową startego sera. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, z wierzchu posypać pozostałym tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170* C i zapiekać 30 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: