Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Penne z sosem mięsno-warzywnym

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 0,5 kg suchego makaronu penne Lubella Pełne Ziarno (rurki)
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średniej wielkości cukinie ze skórką
  • 1 kostka smaku Winiary-warzywna
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 20 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • listki bazylii do dekoracji
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 0,5 kg suchego makaronu penne Lubella Pełne Ziarno (rurki)
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średniej wielkości cukinie ze skórką
  • 1 kostka smaku Winiary-warzywna
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 20 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!
  • listki bazylii do dekoracji
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente,zahartować zimną wodą.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach,listki bazylii opłukać i rozdrobnić. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do zrumienienia.Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać przyprawę do mięsa mielonego.Przełożyć do garnka,podlać szklanką wody i pomału gotować.

Cukinie umyć,jeśli są młode i miękkie nie obierać ze skórki.Jeżeli w środku są nasiona ,należy środki usunąć.Twardy miąższ pokroić w kostkę,ok.1,5 cm. Rozgrzać 2 łyżki oleju,wsypać cukinię, posypać ziołami prowansalskimi ,opieprzyć i dusić kilka minut,aż cukinia zacznie się robić szklista.Pieczarki umyte i pokrojone w cienkie plastry wsypać do cukinii,rozkruszyć kostkę warzywną i dusić,aż pieczarki puszczą sok.

Przełożyć warzywa i pieczarki do mięsa,dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z sokiem, który się z nich wydobył.Gotwać do miękkości i zagęstnienia sosu.

Nie potrzeba niczym zagęszczać,jeśli mamy na prawdę mięsiste pomidory.Ja używam malinówek. Rozkładamy na talerzach makaron,na środek mięsno-warzywny sos.

Posypujemy startym serem i bazylią. Jeśli ktoś lubi może dodać kolorowe papryki i inne warzywa.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: