Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Ugotować makaron al dente w posolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropli oliwy.
2.Umyć bakłażan, osączyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić na kwadrans, by wyciekł sok. Pokroić w kostkę.
3.Sparzyć pomidory nakroiwszy na krzyż przy ogonku, by łatwo zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę.
4.Posiekać cebulę w drobną kostkę a czosnek w cienkie plasterki.
5.Poddusić bakłażan na oliwie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek i pomidory. Dusić razem przez 5 minut mieszając.
6.Wlać śmietanę, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać sosem makaron, dodać suszone pomidory wyjęte z zalewy, posypać mozzarellą i udekorować bazylią.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Mozzarella

Najnowsze komentarze