Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

  • 50 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 5 jaj,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/3 szklanki śmietanki 12-proc.,
  • 2 szklanki pokrojonych mieszanych warzyw: papryka, suszone pomidory, odsączony z zalewy groszek konserwowy i kukurydza, pokrojone w plasterki oliwki bez pestek,
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • łyżka posiekanego świeżego oregano lub pół łyżki suszonego,
  • sól, świeżo mielony biały pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 50 dag sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 5 jaj,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1/3 szklanki śmietanki 12-proc.,
  • 2 szklanki pokrojonych mieszanych warzyw: papryka, suszone pomidory, odsączony z zalewy groszek konserwowy i kukurydza, pokrojone w plasterki oliwki bez pestek,
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • łyżka posiekanego świeżego oregano lub pół łyżki suszonego,
  • sól, świeżo mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Oddzielić białka od żółtek.Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na łyżce masła.Wymieszać (mikserem na bardzo niskich obrotach) ser, ziemniaki, cebulę z czosnkiem, żółtka, mąkę i śmietanę, dodać pokrojone warzywa, posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz, oregano.

Dokładnie wymieszać.Ubić sztywną pianę z białek, dodać ostrożnie do masy serowo-ziemniaczanej. Wyłożoną papierem do wypieków tortownicę wypełnić masą, wygładzić wierzch.Tortownicę umieścić w większym naczyniu z wodą sięgającą do połowy jej wysokości.Wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec około 45 - 50 minut. Ostudzić w tortownicy, wyjąć pasztet dopiero kiedy będzie zimny.Podawać pokrojony jak tort, można z dodatkiem pikantnego sosu.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: