Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pascha wielkanocna na zimno

Dodany , autor Pyza

  • Przepis dostępny w kategoriach:
  • polska
Dodaj przepis
  • 1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego!,
  • 100 g świeżego masła,
  • 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 szkl. cukru (ja dałam kryształ),
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki


sos-konfitura z żurawiny:

  • 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. wody,

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyŻyczymy smacznego!,
  • 100 g świeżego masła,
  • 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 szkl. cukru (ja dałam kryształ),
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki


sos-konfitura z żurawiny:

  • 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. wody,

Sposób przygotowania:

Tradycyjny deser wielkanocny pochodzący z Rosji, w Polsce podawany szczególnie na Kresach Wschodnich.

Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie...

Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki.
Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg.

Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec włałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.
Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny.

Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)

Szybki sos- konfitura z żurawiny: cukier wsypać do rondelka, wlać wodę, gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać przebraną i opłukaną żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż żurawina częściowo popęka a syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: