Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 30 PLN

  • ok. 0,5 kg drobnych mandarynek
  • 0,5-0,75 kg dość ścisłego sera twarogowego tłustego
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 1 szkl. cukru (szklanka pojemności 250ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 połówki brzoskwiń z kompotu
  • 1 owoc granatu
  • 4 łyżeczki żelatyny ( + 100ml gorącej wody)
  • 1 op. galaretki w proszku o smaku pomarańczowym (+ 400 ml gorącej wody)
  • 1 łyżeczka oliwy albo oleju

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • ok. 0,5 kg drobnych mandarynek
  • 0,5-0,75 kg dość ścisłego sera twarogowego tłustego
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 1 szkl. cukru (szklanka pojemności 250ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 3-4 połówki brzoskwiń z kompotu
  • 1 owoc granatu
  • 4 łyżeczki żelatyny ( + 100ml gorącej wody)
  • 1 op. galaretki w proszku o smaku pomarańczowym (+ 400 ml gorącej wody)
  • 1 łyżeczka oliwy albo oleju

Sposób przygotowania:

Miskę lub dość głęboką salaterkę smarujemy wewnątrz cieniutko olejem i wykładamy dokładnie folią spożywczą (taką przeźroczystą) - końce folii powinny wystawać poza krawędź misy. Mandarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i z białych włókienek, kroimy poziomo na plasterki 2-3 mm. Wykładamy nimi dno i boki salaterki - trzeba zrobić to dokładnie, jeden plasterek przy drugim. Część można pokroić na mniejsze kawałki i uzupełnić "dziurki" między większymi plasterkami.

Owoc granatu myjemy i wydobywamy pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Ser musimy mielić - ten z wiaderka jest w/g mnie zbyt rzadki do tego deseru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy wanilię, sok z cytryny, brzoskwinie i połowę pestek granatu, mieszamy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy ponownie i tężejącą masę wlewamy delikatnie do salaterki - ostrożnie, żeby nie zepsuć ścianek z mandarynek. Misę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie zastygła.

Kiedy deser stężeje do wierzchu przykładamy talerz, na którym będziemy podawać paschę, i przytrzymując go z jednej strony a misę z drugiej, energicznie odwracamy tak aby talerz znalazł się na dole, pod wierzchem salaterki. Naczynie zdejmiemy bez trudu bo było wyłożone folią. Folię usuwamy bardzo delikatnie aby nie popsuć wzoru z owoców. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy a gdy zacznie tężeć polewamy 2;3-krotnie wierzch paschy - po każdym polaniu odstawiamy deser do lodówki aby warstwa galaretki zastygła. Na pewno część galaretki nam zostanie więc odstawmy ją do całkowitego zastudzenia a potem pokrójmy w kostkę.

Paschę podajemy dobrze schłodzoną, przybraną galaretką i resztą pestek granatu.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: