Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

  • 1 kg dobrego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuŻyczymy smacznego!,
  • 5 żółtek,
  • 20 dag masła,
  • 1 szklanka śmietanki 30-proc.,
  • półtorej szklanki cukru pudru,
  • po 10 dag rodzynek i obieranych migdałów,
  • pół szklanki siekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
  • 5 - 6 daktyli,
  • 5 - 6 suszonych fig,
  • pół laski wanilii.

Do przybrania owoce z konfitur, anżelika, smażona w cukrze skórka pomarańczowa itp.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg dobrego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuAlmette z pomidorami dojrzewającymi w słońcuŻyczymy smacznego!,
  • 5 żółtek,
  • 20 dag masła,
  • 1 szklanka śmietanki 30-proc.,
  • półtorej szklanki cukru pudru,
  • po 10 dag rodzynek i obieranych migdałów,
  • pół szklanki siekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
  • 5 - 6 daktyli,
  • 5 - 6 suszonych fig,
  • pół laski wanilii.

Do przybrania owoce z konfitur, anżelika, smażona w cukrze skórka pomarańczowa itp.

Sposób przygotowania:

Twaróg zmielić w maszynce po czym dokładnie utrzeć mikserem. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, posiekaną wanilią, dodać śmietankę, wstawić wraz z naczyniem do innego, większego z wrząca wodą i mieszać, aż masa zgęstnieje. Dodać twaróg, masło oraz posiekane bakalie, wymieszać możliwie najdokładniej. Masę włożyć do wyszorowanej i wyparzonej, nowej glinianej doniczki wyłożonej podwójnie złożoną apteczną gazą. Okryć z wierzchu dopasowanym do wielkości doniczki talerzykiem i obciążyć ciężarkiem. Pod doniczkę wstawić inny, większy talerzyk, aby na nim mogła się zbierać serwatka. Pascha powinna stać w lodówce około 12 godzin. Przed podaniem na stół przybrać ją dowolnymi owocami z konfitury , anżeliką i smażoną w cukrze skórką pomarańczową .

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: