Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Parmigiana

Dodany , autor Piotr Adamczewski

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 50PLN


Na sos pomidorowy:  
  • 1 kg pomidorów,
  • marchew,
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • 10 liści bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player


Na sos pomidorowy:  
  • 1 kg pomidorów,
  • marchew,
  • 2 dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
  • 10 liści bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować sos: pokroić  wszystkie składniki na kawałki, włożyć do garnka razem z oliwą i gotować około pół godziny, po czym zmiksować, doprawiając w miarę potrzeby solą i pieprzem. Bakłażany pokroić w plastry, lekko posolić  i odstawić. Po 30 minutach wytrzeć sok z plasterków. Upiec na grillu. Cukinię  pokroić na plasterki i   usmażyć  na oleju na patelni. Mozzarellę pokroić  na cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym  na cienkiej warstwie sosu pomidorowego układać najpierw  warstwę  grillowanych bakłażanów, posypać  je startym parmezanem i położyć  plasterki mozzarelli, na niej kilka łyżek  sosu pomidorowego ,   następnie warstwę  cukinii, znów parmezan, mozzarellę, sos  i tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella i cienka warstwa parmezanu. Zapiekać w temperaturze 180 st. C około pół godziny.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: